Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Barmanský základ

Servírování
Koktejly podávejte bezprostředně po namíchání.
 
Receptury
Dodržujte předepsané množství udávané v receptu. Obzvláště toto platí u hořkých surovin a sirupů.
I nepatrné zvýšení jejich obsahu může zcela pozměnit chuť výsledného nápoje.
 
Hygiena
Dodržujte čistotu ! Všechny nástroje si udržujte v naprosté čistotě !
(šejkr, míchací sklenici, strainer, barovou lžíci ihned po použití důkladně vyčistěte a propláchněte).
 
Předchlazení
Předchlazení sklenic provádějte buď tak, že sklenici postavte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou, nebo ji ochlaďte kostkami ledu. Sklenice uchopte vždy za spodní část.
 
Kvalita surovin
Používejte jen kvalitní suroviny. Nenechte se zlákat vidinou toho, že můžete něco ušetřit.
V konečném výsledku je kvalitní surovina od méně kvalitní velice dobře rozeznatelná.
 
Led
Led je nezbytnou součástí většiny studených míchaných nápojů, proto je samozřejmě nejdůležitější surovinou baru.
Led vždy nabírejte pouze lopatkou, kleštěmi či lžící. V žádném případě jej nenabírejte rukama a ani se jej rukama nedotýkejte. Nikdy také nepoužívejte stejný led dvakrát.
 
Uchovávání surovin
Sekty, ovocné šťávy, limonády, minerální či sodové vody musejí být vždy dobře vychlazené, proto je uchovávejte vždy v chladničce.
 
Ovocné šťávy
Čerstvé ovocné šťávy (zejména z citrusových plodů) jsou nenahraditelné.
Je sice méně komplikované koupit např. hotovou citrónovou šťávu, než ji lisovat, ale rozdíl je opravdu veliký.
S malým odšťavňovačem (který dnes elektrický pořídíte v obchodní síti již kolem 1000,- Kč a ruční kolem 150 ,- Kč) vyrobí džus úplně každý. Pokud se přece jen rozhodnete jej kupovat, dbejte na to, aby byl bez přídavku cukru. Vhodnější jsou také džusy v láhvi (džus v krabici musíte dříve zkonzumovat).
 
Vejce
Potřebujete-li do nápoje vejce, používejte vždy vejce čerstvá.
Nejprve si jej však rozklepněte do zvláštní nádoby, aby jste se přesvědčili o jeho čerstvosti.
Máte tak jistotu toho, že nápoj nezkazíte.
 
Mléko a smetana
Smetana a mléka musí být také vždy čerstvá. Smetanu používejte s 33% obsahem tuku.
 
Citrusové plody
Pro dekoraci, zastříknutí drinku atd. používejte jen omyté citrusové plody společně s ostatními druhy ovoce.
Před použitím citrusových plodů se také přesvědčte zda-li nejsou chemicky ošetřena.
 
Oxid uhličitý a šejkr
Suroviny (sekty, šumivá vína, limonády, sodovky), které jsou syceny oxidem uhličitým nikdy neprotřepávejte v šejkru.
(tedy pokud si nechcete doma nově vymalovat)
 
Víno v nápojích
Do nápojů, které obsahují víno, zásadně nevkládejte led. Ředěním se zhoršuje chuť vína.
Taktéž při přípravě horkých nápojů z vína dbejte na to, aby se víno nedostalo do varu, ztratilo by svoji aromatickou chuť.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one