Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Dělení nápojů

Dělení nápojů podle obsahu alkoholu
     alkoholické
     nealkoholické (soft drinks)
Dělení nápojů podle pozice vůči menu
     před jídlem (before dinner drinks a pre dinner drinks) *aperitivy
     po jídle (after dinner drinks) *digestivy
Dělení nápojů podle porce
     krátké (short drinks) - obsah 10 cl
     střední (medium drinks) - obsah do 20 cl
     dlouhé (long drinks) - obsah 20-30 cl
Dělení nápojů podle obsahu cukru
     suché (dry)
     polosuché (medium dry)
     sladké (sweet)
Dělení nápojů podle teploty
     studené
     teplé (hot drinks)

Profesionálnější dělení nápojů

APERITIV COCKTAILS
Slovo aperitiv vzniklo od latinského "aperire", což znamená otevřít. Aperitivní koktejly se podávají asi 20-30 minut před jídlem, neboť povzbuzují chuť k jídlu. Se skleničkami se nepřiťukává a nápoje by se měly konzumovat pomalu. Z nejznámějších a nejoblíbenějších aperitivů je bílý nebo červený vermut, který je dobře vychlazen, s kolečkem citronu ve sklenici. "Aperitivní koktejly" podáváme před jídlem. Jejich hlavním úkolem je povzbudit chuť k jídlu.
 
BOWLES
"Boule" jsou osvěžující nápoje, které se připravují ve velké skleněné nádobě ve tvaru polokoule se skleněnou poklicí zabraňující zvětrání nápoje. Této speciální míse se říká terina. Většinou tyto nápoje připravujeme předem jako atraktivní pohoštění, když očekáváme větší počet hostů. K přípravě "Boule" potřebujeme kvalitní víno, (u některých receptur je možné použít i vína ovocná), dále polosuchý či suchý sekt, minerálku nebo sodovou vodu či jinou průmyslově vyráběnou limonádu. Pokud připravujeme "bouli" pro dětskou párty, nahradíme víno moštem. K dalším velmi důležitým surovinám patří cukr nebo cukrový sirup, čerstvé či kompotované ovoce a vonné byliny. Skoro téměř všechny měkké druhy ovoce (např. broskve, maliny, meruňky, jahody, ananas) jsou vhodné pro přípravu "boule". Vždy dbejte na to, aby byla "boule" dobře vychlazená. V žádném případě však nikdy nedávejte led přímo do nápoje. Jednotlivé porce podáváme v malých skleněných šálcích na "bouli" se lžičkou.        
 
BUCKS
Připravují se přímo ve sklence, ve které se podávají. Po tyto nápoje je typické, že se při jejich přípravě nepoužívá cukr. Do sklenice typu "tumbler" vložíme 1/4 citronu, kterou vymačkáme. Přidáme lihovinu, několik kostek ledu a doplníme Ginger Ale (zázvorovou limonádou). V dnešní době je možné zázvorovou limonádu nahradit i jiným nealkoholickým nápojem.  
 
COBBLERS
"Koblery" jsou nápoje vhodné pro horké letní dny. Mají jednu zvláštnost: řadíme je do kategorie dlouhých nápojů (long drinků) i přesto, že se neprodlužují tonikem, sodovou vodou a ani jinými složkami, které jsou syceny kysličníkem uhličitým. "Koblery" jsou prodlouženy ledem. K základním surovinám pro přípravu tohoto nápoje patří některá vína (červené, scherry, portské, tokajské), sladké a polosuché sekty a lihoviny (vodka, rum, whisky). "Koblery" jsou velmi osvěžující, které vynikají především svým přitažlivým vzhledem. Připravujeme je přímo ve sklence, kterou naplníme mletým nebo vločkovým ledem. Přidáme složky podle receptury a barovou lžičkou promícháme, dokud se na sklence neobjeví ojínění. V závěru si dáme záležet při aranžování ovoce. Použijeme sezónní ovoce popř. kompotované ovoce. Servírujeme s lžičkou a sacím brčkem.
 
COCKTAILS
"Koktejly" jsou typické objemem jedné porce. Podle pravidel IBA (International Bartenders Association) je jedna porce maximálně 7 cl. Dalším charakteristickým znakem je sklenka (koktejlka), ve které se servírují. Připravujeme je v šejkru či míchací sklenici a do sklenky je naléváme přes strainer. Na výslovné přání hosta je možné "koktejl" podat s ledem "on the rocks"
 
COLLINSES
"Kolinsy" patří mezi nejznámější, ale hlavně nejstarší long drinky (dlouhé nápoje). Jsou nejdelší ze všech dlouhých míšených nápojů. Podávají se ve sklenici zvané "tumbler" o obsahu nejméně 30 cl. Někdy se také servírují ve větších sklenicích o obsahu 50 cl. Do sklenky se nejprve odměří kolem 2-3 cl cukrového sirupu. Po té se přidá šťáva ze středně velkého citronu (asi tak 4 cl) a 8 cl lihoviny. Vše se promíchá barovou lžičkou, přidá se několik kostek ledu a sklenice se doplní předchlazenou sodovkou. Nápoj se znovu opatrně promíchá, ozdobí se plátky citrusů a třešní. Podáváme se slámkou. Tento nápoj je natolik populární, že vytvořily "rodinu", jejíž "příbuzný" dostali jména podle použitých bází.
Colonel Collins - s bourbon whiskey
Mike Collins - s irskou whiskey
Pedro Collins - s kubánským rumem
Jack Collins - s calvadosem
Pierre Collins - s koňakem
Sandy Collins - se skotskou    
 
COOLERS
"Kulery" jsou míchané nápoje, jejichž charakteristickým znakem je suchost. Tuto suchost je však možné podle chuti přisladit cukrovým sirupem či likérem. Servírujeme je ve sklenici zvané "tumbler", která má obsah 30 cl nebo i více. Do sklenice nejprve vložíme spirálu seříznutou z celého citronu či pomeranče. Někdy můžeme vložit i obě spirály. Jednu část spirály vložíme do sklenice a druhou část zavěsíme přes okraj sklenky. Vložíme několik kostek ledu. V tomto případě zde led plní dvě funkce. V první řadě ochladí nápoj a hlavně pak působí jako stabilizátor kůry. Přidáme lihovinu a sklenici doplníme sodovkou či jiným nealkoholickým nápojem syceným oxidem uhličitým.          
 
CRUSTAS
"Krasty" řadíme mezi dlouhé nápoje (long drinky) i přesto, že se nedoplňují žádnými nealkoholickými nápoji. Tyto nápoje se podávají především večer. V dnešní době jsou stále více oblíbeny u žen pro svůj atraktivní vzhled. "Krasty" poznáte podle charakteristického znaku, který je nepřehlédnutelný. Jedná se o cukrovou ozdobu na lemu sklenice, podobající se ledu (odtud vznikl také název "crustas", anglické "crust" znamená pokrytý ledem) která vzniká již při přípravě sklenky. Nejprve vnější okraj sklenky navlhčíme plátkem citronu nebo limety. Do připravené misky s cukrem položíme sklenici okrajem dolů. Do šejkru vložíme kostky ledu, přidáme 1 díl cukrového sirupu, 2 díly citronové šťávy, 1-2 střiky maraschina a 4-8 dílů zvolené lihoviny. Nápoj pak opatrně nalijeme buď do středně velké sklenky na víno, velké koktejlové sklenky, sektové sklenky, či sklenky typu "old fashioned" a to tak, aby se krusta neporušila. Na závěr vložíme spirálku z citrónové kůry. Pokud chcete být ohleduplný ke svým hostům, přiložíte při servírování také ubrousek k otření rukou, které přišly do styku s cukrem, zvlhčeným sraženou párou na stěně sklenky, a stékající tak dolů.       
 
CUPS
Nápoje, které jsou silnější než bowle. Základními ingrediencemi při jejich přípravě je víno, cukr, ovoce a šampaňské, lihoviny a likéry. Nejvhodnější ovoce pro přípravu jsou jahody, maliny, meruňky, broskve, kiwi a různé typy melounů.           
 
DAISIES
"Dizis" řadíme opět do skupiny dlouhých nápojů (long drinků). Jsou vhodné zejména v horkých letních dnech, kdy příjemně osvěží. Připravujeme je v šekru a hlavními ingrediencemi je grenadina nebo malinový sirup, citrónová šťáva, lihovina. Důkladně protřepeme a nalijeme do sklenice, kterou doplníme sodovkou a ozdobíme koktejlovou třešní. Přiložíme slámku a lžičku.
 
EGG NOGS
"Egnogy" jsou studené a teplé nápoje k jejichž přípravě se používá mléko, smetana a vejce (při jejich přípravě používejte jen čerstvá vejce!). Nejčastěji zastoupenou lihovinou je rum či brendy, ale také destiláty a dezertní vína.
Studený "egnog"vzniká v šejkru, kdy se protřepe vejce s cukrem se zvolenou lihovinou. Směs se po té nalijeme do sklenice zvané "tumbler", dolijeme studeným mlékem a aromatizujeme strouhaným muškátovým oříškem.
Teplý "egnog" vzniká trochu odlišným způsobem. Do sklenice typu "tumbler" vložíme žloutek, cukr a promícháme vidličkou. Ta neustálého šlehání vidličkou pak přidáme horké mléko, lihovinu a v závěru opět aromatizujeme nastrouhaným muškátovým oříškem.
 
FANCY DRINKS
Takto označujeme míchané nápoje, které nelze zařadit do některé z předcházejících a ani následujících skupin. Jedná se většinou o nápoje, které vznikají při různých barmanských soutěžích a nejsou tedy svázány předem specifickými parametry. V těchto nápojích se projevuje kreativita a fantazie jejich tvůrce.         
 
FIXES
"Fixy" jsou osvěžující dlouhé nápoje (long drinky), které mají vyšší obsah alkoholu. Připravují a podávají se v malých tumblerech. Doporučují se servírovat jako aperitivní či digestivní nápoje (tzn. před jídlem nebo po kávě či čaji) společně se slámkou. Nejprve se sklenice naplní mletým nebo vločkovým ledem. Pak se přidá citrónová šťáva a ostatní suroviny dle receptury. Nápoj se dobře promíchá a na jeho hladinu se opatrně položí silnější řez citronu. Řez citronu by měl být jen o něco menší, než je průměr sklenky.  
 
FIZZES
"Fizy" zaujímají v žebříčku oblíbenosti míchaných nápojů, hned po koktejlech, druhé místo. Připravujeme je vždy v šejkru z jednoho dílu cukrového sirupu, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny. Tyto nápoje v šejkru protřepáváme relativně dlouho: buď do ojínění šejkru, nebo do typického měkkého zvuku ledu. Po té jej nalijeme do sklenice typu "tumbler" nebo tzv. flétny a dolijeme sodovkou či jiným nápojem, který je sycen oxidem uhličitým. Pokud však "fiz" obsahuje vejce, tak sklenici doplníme výhradně sektem či šampaňským. Ve chvíli, kdy nápoj opouští barmanovo či Vaši ruku, měl by šumět či syčet - jinak není hoden svého jména.
           
FLIPS
"Flipy" jsou nápoje jejichž hlavní surovinou při přípravě je žloutek, cukru a lihovina. Platí zde stejná zásada jako u "EGG NOGS", používejte pouze čerstvá vejce. Tyto nápoje mají poměrně náročný proces přípravy. Jsou totiž velmi choulostivé na zředění vodou z použitého ledu a proto je potřeba je připravovat velmi krátce a energicky. Servírují se ve speciální flipové skleničce, I.B.A. připouští i malý goblet. Nad nápojem se v závěru strouhne muškátový oříšek.          
 
FRAPPÉS
"Frape" řadíme do skupiny krátkých nápojů, které se doporučují servírovat jako aperitivní i digestivní nápoj. Podávají se v nižším tumbleru nebo koktejlové sklence. Sklenici nejprve naplníme jemně mletým nebo vločkovým ledem, odměříme lihoviny (obvykle likér) a přiložíme lžičku a sací brčko. Typické "frape" jsou s anýzovým nebo mátovým likérem.       
 
GLACÉS
Jedná se opět o krátké nápoje, které se doporučují servírovat jako aperitivní i digestivní nápoj. "Glase" se od "Frape" liší pouze v použitém ledu. Do sklenky typu "old fashioned" vložíme několik větších kostek ledu. Pomalu po té přiléváme lihovinu. Stékáním po kostkách ledu se lihovina chladí. K těmto nápojům se přikládá karafa s čerstvou vodou. Jedná se o velmi zrádné nápoje, proto jejich konzumaci doporučuji pouze pánům.
Pokud se sklenka předem preparuje střikem Angostury či Bitter Orange, jmenují se tyto nápoje "Straights".   
 
GROGS
"Grogy" jsou teplé míchané nápoje, které se připravují v nádobě z varného skla. Základními surovinami je cukr, citrónová šťáva, lihovina a voda. V tomto pořadí suroviny vložíme do nádoby a přivedeme těsně pod bod varu, ale pozor nevaříme ! Nalijeme do vhodných sklenek s ouškem, nejlépe opět z varného skla, přiložíme lžičku a ozdobíme plátkem citronu či pomeranče.     
 
HIGHBALLS
"Hajboly" jsou dlouhé nápoje (long drinky). Základními ingrediencemi je lihovina a nápoj sycený oxidem uhličitým nebo suchý či polosuchý sekt, ovocná šťáva či džus. Servírují se v tumbleru, či ve větší sklenici balónového typu.   
 
ICE CREAM FRAPPÉS
"Zmrzlinové frape" v poslední době začínají být velmi oblíbené. Připravují se buď v šejkru, nebo v elektrickém mixéru. Základní surovinou je 1-2 porce ovocné zmrzliny a další suroviny dle receptury. Podávají se ve vysokých tumblerech společně s sacím brčkem většího průměru.
 
JULEPS
"Džuleps" jsou dlouhé nápoje (long drinky), které příjemně osvěží v horkých letních dnech. Jsou typické chuti. V této chuti dominuje máta peprná. Při přípravě by se sklenky i míchací pomůcky měly udržovat v chladu, nejlépe v mrazícím boxu, a neměly by se brát do holých rukou, aby se nesetřelo ojínění. Z čerstvě utržené máty se používají jen mladé a neporušené lístky. Základními surovinami je cukrový sirup, lístky máty, destilát a střiky Angostury. Máta použitá ke zdobení se po opláchnutí a lehkém osušení pocukruje moučkovým cukrem. Led musí být jemně mletý. Pro lepší představu je vhodné si vyzkoušet přípravu Mint Julepu z bourbon whiskey. Do míchací sklenice se nalije lžíce cukrového sirupu, přidají se lístky máty peprné a 2-3 střiky Angostury Aromatic Bitters. Lístky máty se do tohoto základu opatrně vymačkají obráceným koncem barové lžičky a vše se delším mícháním důkladně promísí. Odměří se whiskey a vše se opět promísí. Tumbler se naplní jemně mletým ledem a přes strainer se do nich nalije nápoj z míchací sklenice. Je-li to potřeba, doplní se whiskey asi do 3/4 výšky sklenice. Po té se vše míchá do té doby, dokud se na stěnách sklenky neobjeví námraza. V závěru se do sklenky vloží cukrem posypaná snítka máty a sací brčko.        
 
LEMONADES
"Limonády" jsou zpravidla nealkoholické míchané nápoje, jejichž základem jsou šťávy citrusových plodů. Jejich název pochází z italského limone. Rozlišujeme pravé limonády bez alkoholu a pololimonády s přísadou alkoholu. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se nejprve naplní drceným ledem. Přidají se pokud možné čerstvé šťávy a sodovka nebo pitná voda. Nápoj se pečlivě promíchá a ozdobí ovocem. Přikládá se sací brčko a limonádová lžička.
 
MILK-SHAKES
Tyto nealkoholické míchané nápoje připravujeme buď v šejkru, nebo v elektrickém mixéru, do něhož se vloží led, další suroviny podle receptury a vždy asi 15 c mléka. Vše se protřepe, nalije do sklenic a nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.
 
MULLS
Kořeněná, oslazená vína, která se podávají vlažná v džbánu.   
 
NEGUS
Oslazené a okořeněné víno (často portské), které se však ředí horkou vodou. Jméno je odvozeno od plukovníka Francise Neguse, jenž žil za éry britské královny Anny.
 
POSSETS
Základní ingrediencí je oslazené kořeněné mléko. Toto mléko se doplní horkou limonádou nebo vínem. Podáváme jej ve sklenici typu "tumbler". V případě, že se použijí vejce, tak se nápoj jmenuje egg-posset.
 
POUSSE-CAFÉS
"Puskafe" nebo jinak řečeno kolínka jsou nápoje připravované bez ledu z několika různobarevných likérů, destilátů, případně i nealkoholických nápojů, které se vrství podle své specifické váhy jeden na druhém. Jejich příprava vyžaduje opatrnost a zručnost nejen při nalévání,ale také i při servírování (i velmi mírným otřesem sklenky, se může nápoj samovolně předčasně smísit). Servírujeme je ve speciálních sklenkách, které mají tulipánový tvar. Rada: nejtěžší likéry se musí nalít jako první - jsou to likéry s nejmenším obsahem alkoholu a s největším obsahem cukru.    
 
PUFFS
Míchané nápoje, které se připravují v šejkru ze stejného dílu mléka a likéru. Nalijeme do sklenky a sklenici dolijeme sodovkou. Rychle promícháme a můžeme servírovat.  
 
PUNCHES
"Punče" jsou teplé i studené nápoje. V zimě, když jste promrzlí na kost, máte zkřehlé ruce, jsou nejvhodnějšími nápoji pro zahřátí právě teplé punče. Naopak v létě Vás příjemně osvěží studený punč. Punče připravujeme ve speciální punčové terině. Základními surovinami pro jejich přípravu je ovoce, ovocné šťávy, cukr, vína, lihoviny a koření. Pro ochlazení studeného punče dejte přednost velkému kusu ledu před ledovými kostkami a to z jediného důvodu. Chceme, aby zředění punče bylo přece nejmenší.     
 
RICKEYS
Míchané nápoje, které servírujeme ve sklenici typu "tumbler" o obsahu cca 20 cl. Suroviny, které jsou potřeba při přípravě: limetová šťáva z 1 limety (v žádném případně nelze použít citrónovou šťávu), 6-8 cl zvolené lihoviny (pokud lihovina není sladká, přidejte lžičku cukrového sirupu), 2 kostky ledu. Sklenici doplníme minerálkou nebo sodovkou. Podáváme s limonádovou lžičkou.   
 
SANGAREES
"Sangrie" jsou vychlazená a oslazená vína, piva či likéry, které se podávají ve sklenicích typu "high ball" a před servisem se nad nimi strouhne muškátový oříšek. Zpravidla jej sladíme cukrovým sirupem. Dalo by se o nich říci, že to jsou tropické speciality.        
 
SHAMPARELLES
Tyto nápoje jsou velké "pousse cafés" podávané ve sklenkách na sherry místo v originálních sklenkách na pousse-cafés. Jedna z nejstarších receptur předepisuje postupně stejné vrstvy Orange Curacaa, žluté Chartreuse, anýzového likéru a koňaku nebo Kirsche.
 
SHOOTERS
V 80tých a 90tých letech patřily tyto nápoje k velkým hitům barových pultů. Jsou to v podstatě pousse-cafés, tedy nápoje vrstvené do sklenek do obsahu maximálně 5 cl. Pijeme je naráz. V ústech je nejprve krátce promícháme a po té je teprve polkneme. Některé shooters se připravují i v šejkru.   
 
SHRUBS
Připravujeme je z ovocné šťávy, cukru, lihoviny a to několik dní před jejich podáváním. Ukládáme je v dubových soudcích či kameninových džbánech, v nejhorším případě pak v láhvích. Před podáváním je ředíme vychlazenou vodou a zesílíme koňakem nebo rumem.
 
SLAMMERS
Míchané nápoje, jímž je společná technika konzumace. Připravujeme je přímo ve sklence a k základním surovinám patří lihovina, k níž se přidá nápoj sycený kysličníkem uhličitým. Host si sklenku zakryje dlaní, několikrát s ní uhodí o pevný podklad, a jakmile nápoj vyšumí, rychle - často naráz jej vypije.         
 
SLINGS
"Slingy" jsou známé teplé i studené. Vycházejí ze základního předpisu, kde se do sklenice typu "high ball" odměří cukrový sirup, citrónová šťáva a lihovina. Sklenici doplníme minerálkou, sodovkou nebo tonikem.       
 
SMASHES
Jsou to long drinky podobné "juleps". Obsahují taktéž cukr, čerstvou mátu a lihovinu. Míchají se však v šejkru a podávají se ve sklenkách na sour či na víno. Zdobíme je ananasem, lesními plody, plátky citrusů a čerstvou mátou peprnou.         
 
SODAS
"Sody" jsou velmi jednoduché míchané nápoje které připravujeme v tumbleru střední velikosti. Do sklenice vložíme několik kostek ledu, odměříme lihovinu a sklenici doplníme velmi chladnou sodovkou.            
 
SORBETS
"Sorbety" řadíme do skupiny dlouhých nápojů (long drink). K základním surovinám při jejich přípravě patří led nebo zmrzlina, lihovina dle receptury . Podáváme je ve vychlazených sklenkách na šumivé víno či ve speciálních sklenkách (velmi se podobající miskám na šumivé víno) mající však zvýšené okraje. Sklenky se nejprve naplní asi do 2/3 ledem nebo zmrzlinou, ozdobí ovocem, přidá se lihovina. Přiloží se lžička a sací brčko.      
 
SOURS
"Soury" jsou míchané nápoje, které se připravují v šejkru. Do šejkru nejprve vložíme několik kostek ledu, přidáme citrusové šťávy, cukrový sirup a lihovinu dle receptury. Důkladně protřepeme. Ozdobíme řezy citrusů, koktejlovou třešní.        
 
SQUIRTS
Velmi sladké míchané nápoje z likérů nebo vína, čerstvého ovoce nebo ovocného sirupu. Připravujeme v šejkru.
Whisky Squirt - V těle šejkru nejprve rozdrťte polovinu malé broskve, k ní přidejte lžíci cukrového sirupu, lžičku curacaa, 4-5 cl bourbon whiskey. Vložte led, šejkr uzavřete a důkladně protřepejte. Nápoj nalijte do tumblerů a dolijte sodovkou nebo minerálkou.        
 
SWIZZLES
Vyznačují se spíše technologií přípravy. Speciálním míchátkem, které se na jednom konci dobře otáčí mezi prsty a na druhé straně má jakási křidélka, se nápoj ve sklence promíchává tak dlouho, až se dobře prochladí a stěny sklenky namrznou. Do sklenice typu "tumbler" nejprve vložíme drcený led. Přádáme lžičku cukrového sirupu nebo sladkého likéru, citrusovou šťávu, rum a střik angostury. Po té vložíme míchátko a host si sám míchá nápoj libovolně dlouho.       
 
TODDIES
Nápoje, které se podávají teplé (mohou však být i studené). Nejprve do varného skla vložíme plátek pomeranče či citronu. Přidáme cukr, lihovinu a doplníme vroucí vodou. Servírujeme v předehřátých sklenkách. Jsou podobné grogu.          
 
TROPICANAS
Pocházejí ze zemí tropického pásma a jsou to velmi osvěžující long drinky. Při jejich přípravě jsou hlavními ingrediencemi ovocné šťávy a rum. K dozdobení nápojů se používá vždy tropické ovoce.    
 
TWISTS
"Twisty" jsou nápoje, které řadíme do skupiny short drinků. Připravují se z ovocných sirupů nebo nektarů, likéru a destilátu. Servírují se v sektových miskách společně s citrónovou spirálou.        
 
ZOOMS
Původem francouzské nápoje, které připravujeme v šejkru. Do šejkru nejprve vložíme několik kostek ledu. Přidáme 1 díl medu, 2 díly sladké smetany, 8 dílů lihoviny (Cognac, rum nebo Whiskey). Důkladně protřepeme a přes sítko nalijeme do větší koktejlové sklenice.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one