Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Led

Led patří k nejdůležitějším surovinám baru. Bez ledu je příprava míchaných nápojů úplně nemyslitelná. Led nápoj při míchání ochladí, aniž by jej zředil a ve sklenici nápoj udrží dlouho chladný.
Led by měl být co možná nejchladnější a nejsušší. Kostky ledu používejte přímo z mrazícího boxu, nebo je uchovávejte v odizolované nádobě. Při použití šejkru či míchací sklenice je důležité postupovat rychle, aby jste zamezili tání ledu.
Na výrobu ledu se snažte používat vodu s co nejmenším obsahem minerálu, (např. vodu Evian, Volvic), popřípadě alespoň vodu převařenou. Zabráníte tím tak výskytu ne příliš vzhledných pevných krystalků.

Druhy ledu

Kostky ledu
Pro šejkrování jsou kostky ostrých hran nejvhodnější. Zde platí zásada čím větší kostky tím lepší. (krychle by měla mít hranu kolem 30mm a neměla by mít v sobě dutinu) V domácím prostředí se pro výrobu kostek ledu využívá buď plastových tvořítek na led nebo sáčků na led. (v tomto případě na dutinu v ledu neberte ohledy). Na trhu lze dnes zakoupit i samo uzavíratelné sáčky. Tyto sáčky naplníte slabým proudem vody, otočíte dnem vzhůru a ventil automaticky sáček uzavře. Po zamrznutí vytahujete sáček v horizontálním a vertikálním směru, aby se kostky uvolnily. Pokud chcete mít led jako křišťál, tak před zmrznutím převařte vodu, či použijte místo vody minerálku. Menší kostky jako led vložkový (krychle by měla být poloviční a může mít vnitřní dutinku i zaoblené tvary)je vhodný do dlouhých nápojů.
 
Ledová tříšť
"Crushed Ice" - nejrychlejší postup při přípravě ledové tříště je využití mlýnku na led. "drtičce ledu". A to buď elektrického nebo ručního. I přesto, že tento mlýnek na led nevlastníte, můžete si ledovou tříšť připravit v domácím prostředí velice snadno. Plátěný ubrousek složte tak, aby jste do něj mohly vložit kostky ledu aniž by mohly vypadnout. Nejlepší metodou je ubrousek složit do čtverce a do jedné z jeho vzniklých "kapes", vložit kostky ledu. Plátěný ubrousek i s ledem položte na pevnou desku, např. prkénko. Do druhé druhy uchopte např. paličku na maso a kostky ledu uložené v ubrousku roztlučte. Podle toho kolikrát do ubrousku uhodíte si určujete na kolik bude tříšť jemná. Drcený led je suchý, voda se totiž vsakuje do ubrousku. Výhodou tohoto typu ledu je, že rychleji ochladí nápoj.
 
Hrubě drcený led
"Cobbler ice" - používá se ve speciálních míchaných nápojích.
 
Strouhaný led
"Shaved ice" - tento druh ledu se používá jen zcela vyjímečně.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one