Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Nápojové sklo

Koktejlová sklenka

"Koktejlka" má kalichovitý tvar - šikmé stěny kalíšku. Měla by mít dostatečně dlouho nohu. (ta zaručuje, že ruka by měla mít dostatek prostoru, aby se nedotýkala sklenky v místě, kde je nápoj).

Velká koktejlka je vhodná na krémy, klasické koktejly a nápoje se šumvým vínem.

Malá koktejlka se používá na suché aperitivy a koktejly a vysokoprocentní digestiva.

Koktejlová miska

 

      

Tumbler

"Tumbler" je úzká sklenice bez nožky s velmi silným dnem. Existuje několik různých velikostí.

Malé tumblery jsou o obsahu cca 16 cl a používají se například na "sours", "studené toddies", ovocné a zeleninové šťávy.

Středně velké tumblery mají obsah 20 cl a podávají se v nich například "egg-nogy" a "fizzy" a koktejly rodiny Collins.

Velké tumblery se odborně nazývají highball glass. Jejich obsah je 25-30 cl. Používají se pro sevis tzv. long drinků (dlouhých nápojů). Například "highbally", saury, coolery, limonády atd.

 

      

Old fashioned sklenka

"Old fashioned" tento typ sklenice je vlastně nižší a širší tumbler.

Tyto sklenky jsou vhodné pro servírování lihovin s ledem, krátké nápoje podávané jako "on the rocks" což znamená čisté s kostkami ledu.

 

 

Sektová sklenka

Ze stejného důvodu jako koktejlová sklenka by měl mít tento druh sklenic dostatečně vysokou nožku.

Sektová sklenka široká - "miska"nebo-li šampaňská miska je sklenka o obsahu do 20 cl. Podle názvu má taktéž odpovídající tvar. Je vhodná pro všechny koktejly připravované se sektem

či šampaňským, ale také pro tzv. "frozen drinks" a taktéž nápoje, ve kterých se využívá drceného či vločkového ledu, sladké nápoje a "flippy."

Sektová sklenka úzká - "flétna" je sklenka na nožce mající obsah 15-20 cl. Má velmi štíhlý tvar. Používá se především na koktejly a aperitivy připravované se sektem či šampaňským.

Sektová sklenka úzká - "kalich" tyto sklenky se v horní polovine rozšiřují. Vytvářejí takový "kalich." Jejich použití je stejné jako u předchozích typů.

 

 

Koňaková sklenka

"Koňakovka" je sklenka na velmi nízké nožce, má uzavřený tvar. Tento druh sklenek mívá rozmanitý obsah. Slouží k servírování koňaku a brandy.

Je však vhodná též na crusty, exotické long drinky a dirnky s ledovou tříští.

Napoleonka je sklenka velmi vhodná pro brandy.

Tulipán - tento typ sklenky je vhodný pro koňak.

 

 

Sklenka na víno

Bílé víno - sklenky na bílé víno májí tvar tulipánu, který se směren vzhůru zužuje. Jsou na tenké vysoké stopce a většinou jsou tenkostěnné. Pro bílé víno je důležité, aby si podrželo buket,

proto je tento druh sklenic zůžený.

Červené víno - sklenky na červené víno mají opět tvar tulipánu, ale naopak v horní části se sklenice nezužuje, ale je "otevřená", aby víno mohlo dýchat. Také tyto sklenice mají kratší stopku.

Sklenka na dezertní víno - je též vhodná například i pro aperitivy a short drinky.

 

 

Goblet

"Goblet" je sklenka na nožce mající tulipánový, přesto však otevřený tvar. Její obsah je 20-30 cl. Goblet nebo-li balónová sklenka je vhodná na exotické long drinky,

koktejly podávané s drceným ledem a na krusty.

 

 

Likérová sklenka

Likérka je sklenka na stopce mající obsah cca 5 cl. Používá se pro servis lihovin a likérů, a při přípravě tzv. shooters.

Likérová miska má širší tvar a je vhodná na ovocné pálenky.

 

 

Sklenka na destiláty

 

 

Sklenka pro přípravu exotický drinků

Piňa - tato sklenka je vhodná např. na různé colady.

Zombie - squall - tento druh sklenek se nejčastěji oužíá při přípravě exotický, tropických drinků.

 

 

Sklenka na Margaritu

Jak je Vám jistě známo, tak koktejl Margarita je jeden z nejznámějších a nejžádanějších koktejlů na bázi tequily.

V dnešní době lze v obchodní síti zakoupit i sklenici zvanou Super Margarita, která má obsah 1,3 litru.

 

 

Sklenka na punče a bowli

Sklenky na bowle jsou nízké, v horní části hodně otevřené. Mají ouško.

Sklenky na punče mohou být buď bez stopky nebo často mívají krátkou tlustou stopku. Mají též ouško. Pokud připravujete teplé punče, nezapomeňte na to, že sklenka musí být žáruvzdorná.

 

 

Sklenka na horké nápoje

Sklenky na horké nápoje musí být hlavně žáruvzdorné. Mohou být buď bez stopky, nebo čato také mívají krátkou tlustou stopku.

Nejčastěji se používají například pro přípravu grogů, svařeného vína, čaje, kávy atd.

 

 

Sklenka na flipy a pousse café

 

 

Sklenka na pivo

 

 

Džbánky a karafy.

Džbánky se použivají například pro vodu a minerální vody.

Karafy různých velikosti jsou velmi vhodné na ovocné a zeleninové šťávy, sirupy, smetanu či mléko.

 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one