Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Vybavení baru

Míchací sklenice
Je mírně kónická nádoba o obsahu kolem 50 cl. Často mívá silnější stěny a odolné dno. Tato sklenice se používá k přípravě nápojů z ingrediencí, které se bez obtíží spojují. Nápoj je tak připravován v míchací sklenici a nešejkruje se. Její údržba je jednoduchá, stačí ji po použití umýt vlažnou vodou a vyleštit do sucha. Jedno nebezpečí však zde vzniká. Ihned po nalití nápoje je potřeba z míchací sklenice odstranit použitý led. Vyhneme se tak situaci, kdy sklenici s ledem vystavíme kontaktu s teplou vodou. V případě, že tak neučiníme, často sklenice vlivem pnutí praskne.
 
Barové sítko - strainer
Strainer je speciální pomůcka, která zabraňuje, aby led z míchací sklenice vnikl při nalévání nápoje do sklenice hosta. Je po obvodě opatřen pružící spirálou, která při vhodné velikosti míchací sklenice pružně přilne k její vnitřní části. Při nákupu straineru dbejte na to, aby strainer "padl" vaší míchací sklenici - v případě, že je malý, tak kusy ledu propadávají; v opačném případě kdy je naopak příliš veliký - tak nelze bezpečně nalévat nápoj, protože ten má tendenci strainer obtékat.Spirála bývá snadno odnímatelná a umožňuje tedy sice náročnou, ale potřebnou údržbu sítka.
 
Strainery jsou dvojího typu:
Ten, který označujeme jménem podle jeho vynálezce "Hawthorne" je mimo spirály opatřen také dvěma zarážkami, které způsobují, že se strainer výborně vsune do ústí míchací sklenice a utkví v něm. Velmi dobře se drží i těm, kdo mají menší ruku (např. ženám). Uchopíme jej tak, že ukazováček leží přes část sítka u rukojeti. Při velmi hodně naplněné míchací sklenici se však může stát, že nápoj při nalévání smáčí právě tento prst. Kromě toho, že tato situace je nepříjemná pro barmana, nepůsobí ani tento pohled dobře pro hosta. Hawthorne je tedy vhodný pro klasickou práci, kdy v míchací sklenici nemícháme více než dvě porce koktejlu klasického obsahu (8-10 cl na porci).
 
Starší typ bez zarážek způsobuje zejména začátečníkům potíže horší ovladatelností, která však praxí zmizí. Jeho výhodou je, že se přidržuje v požadované poloze pouze ukazovákem položeným u vnitřního konce držátka zcela mimo dosah nápoje. Tento druhý druh straineru je tedy vhodný v situaci, kdy je míchací sklenice přeplněná.
Nasazení straineru provádíme tak, že jej v mírně šikmé poloze opřeme o vnitřní stěnu míchací sklenice a sesuneme ruku po držátku tak, že ukazováček je v poloze nad ním, zbytek dlaně pod ním. Ukazováčkem kontrolujeme polohu straineru, zbytek prstů a dlaň pevně drží míchací sklenici.
 
Barová lžička
Slouží k promíchávání nápojů v míchací sklenici. Pro barovou lžičku je typické dlouhé, po celé délce lžičky nebo její větší částí spirálově zakroucené držátko zakončené na jedné straně charakteristickým mačkátkem a na druhé straně samotnou lžičkou, která s držákem svírá tupý úhel asi 150 stupňů. Tento úhel je pro práci s barovou lžičkou velmi důležitý. Jeho odlišné hodnoty způsobují méně pohodlnou a efektivní práci.
Použití barové lžičky je třeba nejprve nacvičit.
Uchopte pevně levou rukou míchací sklenici co nejblíže u horního okraje, skloňte míchací sklenici vůči pracovní desce barového pultu asi na 75 stupňů a nechte ji opřenou. Do pravé ruky uchopte barovou lžičku tak, že mačkátko volně leží v jamce mezi kloubem palce a ukazovákem, přičemž držátko probíhá mezi druhým a třetím článkem prostředníku a prsteníku, které jsou stejně jako ostatní prsty mírně nataženy. Lžičku vsuňte do míchací sklenice tak, že se její bříško posunuje rovnoběžně se stěnou sklenice. To je velmi důležité: až bude totiž ve sklenici led a ingredience, lžičku tak snadno zasunete až ke dnu, aniž by se zarážela o kostky ledu. Nyní mírným tlakem veďte bříško lžičky podél stěny sklenice a zároveň přidejte vertikální pohyb ruky. Díky úhlu bříška lžičky se lžička začne otáčet, přičemž v okamžiku kdy ruka klesá se bude zasunovat podél stěny a v případě kdy se ruka zvědá bude vůči dnu sklenice svírat jistý úhel, díky čemuž bude lžička při pohybu vzhůru efektivně míchat nápoj.
Jakmile zvládnete tento úkol v prázdné míchací sklenici, vložte do sklenice led, přidejte obyčejnou vodu a ve cvičení pokračujte. Lžičku je nutné mít stále pod kontrolou, zároveň však abyste ji křečovitým sevřením nebránili v pohybu. Důležité je rovněž množství použitého ledu. U míchací sklenice platí, že kostky ledu mohou být i menší, v každém případě by však měly jen velmi mírně přesahovat hladinu budoucího nápoje. Velké množství ledu jednak komplikuje práci se lžičkou (zpravidla do něj naráží) a snižuje tím tak efektivnost míchání a způsobuje tím taktéž velkou spotřebu ledu, který se prakticky vůbec nedostane do styku s nápojem. Dostatečné prochlazení nápoje v míchací sklenici kontrolujeme tak, že v okamžiku, kdy to uznáme za vhodné, míchání přerušíme a přiložíme ke stěně sklenice, v místě kde je nápoj, hřbet dlaně. V praxi se vám tento postup stane docela důvěryhodným zdrojem zpráv o stupni prochlazení nápoje.
Při nákupu lžičky je třeba věnovat pozornost také jejímu opačnému konci - mačkátku. Jedná se o plošku, kterou používáme např. pro vymačkání voňavých látek z lístků máty peprné, šťávy z kousky limety apod. V žádném případě tyto suroviny lžičkou nedrtíme - částečně by propadly strainerem a snížily by tak optickou působivost nápoje. Z tohoto důvodu je velmi dobré si při koupi lžičky mačkátko prohlédnout. Mačkátko bývá opatřenou zoubky; pokud jsou zoubky příliš ostré mají tendenci ingredience rozmačkat. Výhodnější bývají velké soustředné kružnice; ty umožňují šťávám, silicím atd. aromatizovat a ochutit nápoj a zdroj nechávají skoro neporušený.
 
Shaker
Patří k neodmyslitelným pomocníkům každého barmana. Předpokládá se, že šejkr vzniknul z míchací sklenice jejím přiklopením pravděpodobně kovovým kónusem. Z toho tedy vyplývá, že první šejkry byly dvojdílné. Šejkr používáme k přípravě nápojů, které obsahují cukr, vejce, mléko, smetanu a ovocné šťávy. Nikdy však šejkr nepoužíváme pokud jsou ingrediencemi sodovka a minerální vody obohacené kysličníkem uhličitým.
Existuje více typů šejkrů. Práce s těmito šejkry je dosti odlišná.
 
Boston Shaker - dvoudílný šejkr, který se skládá z kovové a skleněné části.
Používá se tak, že led vkládáme do skleněné části, a to raději ve větším než menším množství (malé množství ledu v šejkru patří k neodmyslitelným chybám barmanova výkonu). Po té se přidají suroviny nutné pro přípravu drinku, nasadíme kovový kónus. Energicky, ale s citem do něj shora uhodíme. Byl-li šejkr před zahájením práce suchý, bude nyní sestava dokonale těsnit a držet pohromadě. Šejkr uchopíme do dlaní v místě spojení obou částí tak, že současně zajišťujeme jeho pevnost a ve vzduchu ho přehmatem otočíme tak, že skleněná část směřuje k našemu tělu. Současně oběma palci a zbytkem prstů obou rukou mírně tlačíme obě části k sobě. Kýváním, které vychází výhradně ze zápěstí nápoj protřepáváme. Protřepávání provádíme tak, že střídavě jeden i druhý konec šejkru směřuje šikmo k zemi (s výhodou tak využíváme váhy ledu). Po protřepání postavíme šejkr kovovou částí na pracovní desku. Levou rukou ho uchopíme a pravou rukou do šejkru ze strany hřbetem dlaně pružně uhodíme. Části šejkru se po tomto úderu uvolní.
Pro nalití nápoje do sklenky existují dva způsoby:
1. Do kovového kónusu nasadíme strainer a počínáme si jako při práci s míchací sklenicí.
2. Kovový kónus uchopíme pevně mezi prsteník, malík a bříško kloubu palce, skleněnou část šejkru držíme prostředníkem, ukazovákem a palcem tak, že částečně zapadá do kovové části a zároveň je vychýlen. Mezi oběma polovinami tak vzniká půlkruhový otvor, který můžeme zvětšovat nebo zmenšovat odkláněním nebo přikládáním skleněné části. Tento otvor pak působí jako sítko kudy nápoj vytéká aniž by led ze šejkru vypadnul. Tento postup většinou dělá problémy lidem s drobnější rukou.
Výhodou tohoto šejkru je relativně dlouhá dráha ledu, snadná údržba a objem, který dovoluje připravit naráz i více porcí nápoje. Je nevýhodou je vyšší cena, nutná opatrnost při zacházení se skleněnou částí (naplněná ledem ve styku s horkou vodou praskne jako v případě míchací sklenice) a vyšší váha. Při jeho nákupu dbejte, aby okraj skleněné části byl zataven a aby při uložení šejkru v rozloženém stavu alespoň malá část skleněné poloviny vyčnívala z kovové. Jen tak budete mít jistotu, že ji při zahájení práce vyjmete.
 
Shaker třídílný - skládá se z těla, hlavy a zátky. Tento druh šejkru je nejvíce oblíben u žen a u starší generace. Práce s tímto typem šejkru je podstatně jednodušší. Nejčastěji bývá kovový, ale lze jej poříditi z části skleněný a části umělohmotný. V poslední době lze v obchodní síti koupit i pouze umělohmotný.
Práce s třídílným šejkrem začíná tak, že zátka se nasadí na hlavu šejkru a ta se odloží stranou. Šejkr se naplní podle potřeby ledem, přidají se ingredience.
Šejkr uzavřeme tak, že hlavu nasadíme na tělo šejkru v jednom bodu a postupně jej přiklápíme, aby vzduch z těla šejkru odcházel mezerou až do poslední chvíle, a nevytvářel se tak vzduchový polštář, který by části tlačil od sebe.
(zkuste si někdy nasadit energicky hlavu i se zátkou na tělo přímo shora
většinou zátka vyskočí a spadne). Nyní šejkr uchopíme do levé ruky.
Dlaň je natažena podél těla a ruka drží jeho dno posledními články ukazováku, prostředníku a prsteníku, palcem přidržuje ze strany hlavu šejkru. Palec pravé ruky přidržuje zátku a ostatní prsty jsou nataženy podél šejkru. Dlaně se šejkru dotýkají jen konečky prstů. Šejkr zvedneme přibližně do úrovně ramene, posuneme ho k němu tak, aby osa šejkru byla mimoběžná s osou těla (pokud je tomu naopak a šejkr držíme přímo před tělem, zpravidla třeseme více sami sebou než šejkrem). Předloktí jsou přibližně v jedné přímce, dlaně svírají s předloktím úhel stejný, jako když někoho úpěnlivě o něco prosíme rukama. Protřepávání vychází výhradně ze zápěstí, tělo se téměř nepohybuje. Šejkr směřuje střídavě dnem a hlavou šikmo k zemi. Současně posloucháme jeho zvuk. Jakmile led přestane charakteristicky chrastit, je nápoj s největší pravděpodobností hotov. Typickou chybou u začátečníků je relativně krátké třepání bez dostatečné energie. Šejkrování musí být slyšet, nápoj musí být matný a dostatečně prochlazený. Délka třepání se řídí množstvím připravovaných porcí, které najednou připravujeme, hustotou ingrediencí, ale i snahou nezředit příliš ty nápoje, které obsahují vejce či smetanu.
Jakmile je nápoj hotov, sejmeme levou rukou zátku a současně ji otočíme tak, aby zbytek nápoje nevytékal na pracovní desku. Levou rukou přidržíme sklenku a nápoj z šejkru nalijeme. Opakované protřesání šejkru v dojemné snaze, aby každá kapka vytekla do hostovy sklenky, není správné. Často právě ty poslední kapky představují už jen vodu) z tajícího ledu a výsledek znehodnocují. V závěru šejkr omyjeme, vysušíme a neuzavřený odložíme. Tímto je připraven pro další použití.
Výhodou třídílného šejkru je cena, snadná manipulace, snadné nalévání přes sítko v hlavě. K jeho nevýhodám patří spára mezi hlavou a sítkem, kterou je potřeba držet v čistotě, což dá někdy hodně práce.
Při nákupu hledejte šejkr, který má co nejdelší tělo přiměřené pružnosti, s dobře těsnícími spoji tělo-hlava-zátka a sítkem dostatečné propustnosti (v opačném případě nálevání trvá dlouho a zdržuje).
 
Shaker dvoudílný Se skládá pouze ze dvou kovových částí
 
Při koupi šejkru se také musíte rozhodnou zda-li šejkr kovový, skleněný popř. umělohmotný. Mohli jste si všimnout, že většina barmanů používá kovové nebo bostony se skleněnou a kovovou částí. Tyto šejkry jsou velmi dobře slyšet a kovové jsou samozřejmě odolné. Z fyzikálního hlediska jsou však vhodnější šejkry skleněné. Sklo má totiž velkou tepelnou setrvačnost, led ve skleněném šejkru se rozpouští pomaleji a proto méně ředí nápoj. Nevýhodou skleněných šejkrů je však jejich váha a méně výrazný zvuk.
 
Stříkací láhev
Je skleněná baňka opatřená zátkou, jíž prochází na vnějším konci zúžená trubička. Používá se při přidávání ingrediencí odměřovaných na střiky neboli "dashes". Postup při práci se stříkací lahví je velmi jednoduchý. Hrdlo láhve držíme mezi ukazovákem a prostředníkem. Zátku přidržujeme palcem nad trubičkou. Velikost dashe si musíme nejprve ověřit. Americký standard udává, že 6 dashes (střiků) je 1 čajová lžička. Střikací láhev se nejčastěji používá pro dávkování Angostury Aromatic Bitters. Je proto potřeba ji důkladně a pravidelně čistit od usazenin.
 
Odměrka
Mohou být skleněné, ale častěji jsou kovové. Skleněné naléváme k rysce a kovové po okraj. Skleněné odměrky se dají pořídit zpravidla za nižší cenu. Odměrky odkládáme dnem vzhůru na vhodnou odkapávací plochu. Ideální odměrkou je oboustranná.Jsou to vlastně dva kalíšky z nerezu, které jsou dny připojeny k sobě. Z jedné strany je na 2 cl a z druhé strany na 4 cl. I v domácím baru by neměla být pouze jedna odměrka.
 
Drtítko
Dřevěné drtítko, které slouží k drcení limet.
 
Prkénko
Nejčastěji použitým materiálem pro prkénko je dřevo, umělá hmota, často i nylon. Dřevěná prkénka působí přirozeněji, vyžadují však důkladnější údržbu. Nejideálnější jsou prkénka umělohmotná. Umělý materiál se myje snáze a "nekoroduje" šťávou citrusových plodů. Při výběru prkénka také zohledněte jeho velikost. Na prkénku musí být dost místa na krájení a odložení plátků i nepokrájených částí. Příliš velké prkénko by vás mohlo zase svádět k odkládání nejrůznějších předmětů. Vybrané prkénko používejte výhradně k barmanským účelům.
 
Nůž
Má dvojitou špičku, která se používá jako vidlička. Jsou nabroušené až ke konečku spodní špičky nože, aby bylo možné bez obtíží nařezávat plátky. Ostří na těchto nožích bývá vlnité nebo zoubkované. Vlnité je z jednoho prostého důvodu lepší, nedrásá ovoce, které je měkčí. Doporučená délka nože je kolem 24 cm, z toho rukojeť by měla být přibližně 10 cm. Nože se pokládají nad prkénko. Pokud chcete přenést plátek citrusu z prkénka například na okraj sklenky, tak postup je následovný. Jednu špičku nože zapíchněte do kůry citrusového plodu, druhou do dužiny. Zabráníte tím tak jeho spadnutí.
 
Lis na citrusy
K dispozici máme opět několik druhů lisů. Pro domácí barový provoz úplně dostačuje ruční lis na citrusy. Pro profesionální použití jsou pak k dispozici pákový lis a elektrický. Pákový lis je nehlučný a velmi účinný. Elektrický by měl mít z důvodu bezpečnosti kryt, který na něj nasadíte v době kdy ho nepoužíváte. U všech typů lisů však platí jedna zásada, tj. ihned po použití jej bezprostředně umýt. V případě, že tak neučiníte bude údržba vašeho lisu trvat déle. Ruční lis na ovocnou šťávu viz. obrázek na pravé straně vyrobí maximální množství šťávy. Všechny části lisu jsou odolné proti ovocným kyselinám. Páka tohoto ručního lisu využívá tlaku více než 900 kg a tím zajišťuje vymačkání opravdu maximálního množství šťávy.
 
Vývrtka a otvírák
Slouží k otevírání korkových, korunkových a umělohmotných uzávěrů Měla by mít velmi ostrý nožík. Co se týká závitů, tak by jich měla mít nejméně 5, a ne více než šest.
 
Nádoba na led
Jinak řečeno zásobník ledu. V dobře projektovaných pracovních pultech jsou zásobníky ledu zabudovány přímo a jsou navíc vybaveny odtokovými kanálky. Menší množství ledu uchováváme v přenosných nádobách. Ty mohou být opět buď kovové, skleněné nebo plastové. Svoji funkci lépe plní zásobníky dvouplášťové, s vyjímatelnou perforovanou vložkou. Zásobníky ledu je potřeba udržovat v čistotě. Po čase se na vnitřní straně zásobníku vytváří nežádoucí povlak, který podporuje život mikroorganismů.
 
Lžíce a lopatka na led
Rozdíl mezi lžící a lopatkou na led je v tom, že ve lžíci jsou otvory, které slouží k odtoku přebytečné vody z kostek ledu a lopatka žádné otvory nemá a dá se lépe použít pro velmi oblíbené házení kostek ledu do míchacího média. Lopatka je též vhodná pro nabírání ledové tříště. Lopatky se vyrábí opět ve dvou provedeních, plastové a kovové.
 
Kleště a sekáček na led
Dalším pomocníkem barmana jsou kleště na led, které se používají hlavně z hygienického hlediska. Dovedete si představit barmana, který přendavá do míchacího média led rukou?
 
Druhým pomocníkem je sekáček na led, který pomáhá při drcení ledu na menší kousky. Tento pomocník bývá však velmi málo využíván, jelikož barman využívá připravené kostky ledu nebo ledové tříště a tudíž není potřeba odsekávat z velkého kusu ledu.
 
Výrobník ledu, tvořítka a sáčky na led
Led je jedna z nejdůležitějších surovin v barovém provozu. Bez ledu je totiž příprava míchaných nápojů úplně nemyslitelná. Proto si zásoby ledu vždy pečlivě kontrolujte. K výrobě ledu se v profesionálním baru používají výrobníky ledu různých značek. Od výrobníku ledu se očekává dostatečná kapacita, spolehlivost, snadný přístup k ledu a jednoduchá údržba. Existují výrobníky na kostkový led, ale také i na led drcený. V domácím prostředí jsou zdrojem ledu mrazící boxy. Do těchto boxů se ukládají buď tvořítka na led, která bývají nejčastěji umělohmotná. Tato tvořítka mohou mít tvar klasických kostek ledu, ale v obchodní síti lze zakoupit i tvořítka ve tvaru zvířátek, ovoce, nepravidelných kostek atd. Nejlevnější způsob jak si doma připravit led je využít sáčků na led. Na trhu lze dnes zakoupit i samo uzavíratelné sáčky. Tyto sáčky naplníte slabým proudem vody, otočíte dnem vzhůru a ventil automaticky sáček uzavře. Po zamrznutí vytahujete sáček v horizontálním a vertikálním směru, aby se kostky uvolnily.
 
Mlýnek na led
Slouží k přípravě vločkového (drceného) ledu. Z kostek ledu lze vločkový led připravovat v jak v elektrických tak ručních mlýncích na led. Ruční mlýnky jsou sice pomalejší, ale je z nich méně vody a led je sušší. Výhodou elektrických mlýnků je velmi tichý chod. Jejich konstrukce a podstavec jsou vyrobeny z oceli a hliníku. Jsou velmi odolné, mají vyjímatelný trychtýř na led a nastavitelnou výšku. S elektrickými mlýnky však někdy bývají problémy: tlakem led taje a v misce je pak nežádoucí množství vody a měkkého vlhkého ledu. V domácím prostředí většinou tyto mlýnky k dispozici nemáme.
Drcený led si však přesto můžeme připravit velmi jednoduchým způsobem. Čistý plátěný ubrousek složíme na čtverec. Do jedné z jeho "kapes" vložíme několik kostek ledu. Ubrousek nyní uchopíme tak, aby led nemohl vypadnout a palec schováme do sevřené dlaně. Do druhé ruky vezmene buď dvě do sebe vložené polévkové lžíce (pro zjednodušení práce si lze vzít
dřevěnou paličku) a několika úhozy do ubrousku led rozdrtíme.
 
Chladící nádoba
Slouží k ochlazení nápoje, udržuje stálou teplotu.
 
Mixéry
Nejčastěji tyto mixéry mají uplatnění v profesionálním prostředí. K dispozici máme opět několik druhů a typů mixérů.
 
Vrtulkové mixéry nápoj pouze promísí a pro tento druh mixérů se tedy používá jemný, nejlépe drcený led. Tento druh mixéru je vhodný pro přípravu zmrzlinových nápojů, milk shakes atd. Je používán po celém světě zejména pro svoji spolehlivost. Vrtulky v těchto mixérech jsou z nerezové oceli a tak bez problémů tříští led i tvrdou zmrzlinu. Mívají automatické zapnutí motoru, což znamená, že motor se automaticky zapne, když se nádoba vloží do mixéru, a zastaví, když se nádoba vypne. Toto automatické zapínání zajišťuje vždy perfektní funkci mixéru. Existuje klasický "Drink mixer", ale i "Trojitý Drink Mixer". Nádoby, které se zde používají jsou z nerezové oceli a dají se lehce vyjmout a snadno očistit.
 
Nožové mixéry mají často za úkol některou ingredienci doslova rozsekat. Používají se např. pro přípravu margarity, salsy, ale mají i další široké uplatnění. Nože jsou vyrobeny z nerezu, které zaručují nápoje bez zbytečně velkých kousků ledu a ovoce.
 
Nalévátka
Usnadňují nalévání lihovin. Jsou vyrobeny z různých materiálů např. umělohmotné, kovové v kombinaci s korkem či umělou hmotou. Jejich barevná škála je nepřeberná a to samé se týká tvarů výlevek. Výlevky existují zúžené, široké, ale k dispozici jsou i nalévátka s dvojitou výlevkou. Taktéž se vyrábějí nálévátka tzv. dávkovací, které při výrobcem nastavené hodnotě (2,4,5 cl) přestanou nalévat. Tato dávkovací nalévátka velice usnadňují a zrychlují práci, jelikož není potřeba používat odměrky. To však platí pouze omezeně. Nasazené nalévátko má pouze jednu hodnotu a tak je potřeba stále měnit nalévatko na láhvi.
 
Pomocník pro mytí nalévátek
Velmi jednoduchá, ale o to však užitečnější pomocník pro barmana. Tlakem vody propláchnete společně více nalévátek.
 
Krustovač
Krustovač nebo-li "Crustas Box" slouží při přípravě okrasného okraje na sklenkách. Krustovač jsou tři misky zasouvající se do sebe.V jedné je citrónová šťáva, v druhé sůl a ve třetí cukr.Postup při krustování je následovný: Nejprve okraj sklenky namočíme do citrónové šťávy a pak buď do cukru nebo soli.
 
Zásobník na ovoce
Dělená nádoba s víkem, která může být buď celá z umělé hmoty, nebo celokovová. Slouží k uchovávání ovoce (olivy, koktejlové třešně, plátky citronu či limet). Zásobníky na ovoce lze pořídit buď s 4 nebo 6 miskami na ovoce. Opět se jedná o pomocníka, který usnadňuje a urychluje práci.
 
Zásobník na láhve
Zásobník na láhve nebo-li "Spead Rack" je součást pracovní plochy barmana,kam se odkládají láhve s lihovinami, které se nejčastěji používají.
 
Stojan na brčka
Zásobník na brčka, míchátka a koktejlové ubrousky.
 
Míchátka, okrasná dekorace a ozdoby
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one