Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Historie Cognacu

Vína byla v oblasti Charentes pěstována již ve 3. stol. našeho letopočtu a ve 13. stol. byla již vyhlášena pro svou kvalitu i v Holandsku a Anglii. Centrem, odkud bylo víno vyváženo, se stalo právě město Coganc. V 16. stol. bylo již vyráběno tolik vína, že bylo obtížné ho prodat, obzvláště proto, že se „nízkoalkoholická" vína během dlouhých mořských cest kazila, holandští obchodníci je proto začali pálit a přetvářeli je na „burnt wine". V 17. stol. se začala používat dvojitá destilace, vytvářela se eau-de-vie (silná pálenka z vína), která se mnohem lépe v dubových soudcích přepravovala. Při zpoždění vykládky lodí se zjistilo, že eau-de-vie je zřetelně chutnější, pokud je v dubových soudcích uloženo delší dobu (zraje).
V 19. stol. pokrývaly vinohrady již rozsáhlou oblast a destiláty se začaly přepravovat v lahvích místo soudků, v roce 1875 postihla oblast Charentes katastrofa, když virus phyllaxera zničil přes 85% vinohradů, vinohrady se pak znovu zakládaly s použitím amerických odrůd až do první čtvrtiny 20. stol. V roce 1909 bylo rozhodnuto, že název Cognac mohou používat pouze alkoholy vyrobené z vína z 6 pěstitelských okresů oblasti Charentes:
Grande Champagne - rozkládá se v centru území a pokládá se za nejhodnotnější okres. Cognac z tohoto území dosahuje nejvyšší kvality v rozmezí 40-60 let, po této době se zpravidla stáčí do skleněných demižónů (bon bons), ve kterých se již dále nevyvíjí.
 
Petite Champagne - přilehlá ke Grande Champagne ze západu, jihu a východu, je větší. Optimální doba zralosti je do 50 let.
 
Borderies - nejmenší okres. Coganc se vyznačuje velkou stálostí a často je používán do kvalitních směsí.
 
Fins Bois - rozsáhlý okres, který obloukem obklopuje všechny tři předchozí okresy. Díky velké rozloze dodává výrobcům velké množství Cognaců. Optimální doba zrání je 10 - 15 let. Ve směsích často tvoří „tělo".
 
Bons Bois - okres, který tvoří další okruh kolem centra. Území je blízko oceánu a tím je mnohem více vystaveno jeho větrům, optimální doba zrání je cca 10 let a využití ve směsích.
 
Bois Ordinaires - severozápadní okres přiléhající k Biskajskému zálivu. Zdejší Coganc nedosahuje příliš vysoké kvality a má spíše regionální význam.
 
Pokud směs obsahuje cognac pouze z Grand Champagne (nejméně 51%) a Petita Champagne, vzniká kategorie, která se nazývá Fine Champagne.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one