Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Výroba Cognacu

Cognac se vyrábí ze tří odrůd bílého vína: Ugni Blanc, Folle Blance a Colombard. Hrozny se lisují ihned po sklizni, mošt se dává ihned kvasit (přírodní kvasinky, fermentace), doslazování je zakázáno, po týdnech vznikají značně kyselá vína s obsahem alkoholu cca 8%, ta se dále destilují, destilace musí proběhnout do 31. 3. roku následujícího po sklizni. Destilace samotná probíhá v destilačních přístrojích zvaných jako Alembic Charentais. Alembic je vyroben z měděných dílů spojených měděnými nýty (spodní část má tvar cibule, směrem nahoru se zužuje).
Výsledkem dvojité destilace (rektifikace), první destilační přístroj má podle zákona nejvíce 130 hektolitrů, druhý 30 hektolitrů (plní se max z 5/6), která probíhá nepřetržitě kolem 24 hodin, je eau-de-vie obsahující cca 72% alkoholu (při první destilaci je zase brandy slabé na alkohol). Eau-de-vie následně opět dle zákona zraje nejméně 2 roky v dubových sudech, které musí být ručně vyrobeny a nesmí obsahovat žádný kov, či lepidlo nebo chemikálie. Tyto sudy se vyrábějí ze dřeva, které pochází z dubových lesů Limusin a Troncais. Po rozřezání se nechává dřevní hmota zvolna sušit na vzduchu až 6 let. Účinky vzduchu a deště ubírají taninu a hořkosti a určité enzymy štěpí velkou molekulu ligninu na čtyři menší, které chutnají jako vanilin. Velikost sudů se ustálila na 350 litrech.
V průběhu zrání se ze sudu odpaří 2 - 4% jeho obsahu za rok (daň andělům), zároveň klesá % objemového alkoholu v sudu. Cognac je živá věc a během zrání je neustále ve styku se vzduchem (oxidace), což mu umožňuje zachovat si své aromatické prvky a extrahovat ze dřeva sudu látky dodávající barvu a buket (tanin, laginin).
O stoční koňaku do lahví rozhodne vždy BLANDER (sklepník)
Výsledkem je rancio charentais - harmonie chuti a vzhledu velmi ceněná u kvalitního Cogancu. Chemikům se podařilo zjistit ve zralém koňaku 334 různých ingrediencí, z nichž se zatím podařilo analyzovat pouze 70. Cognac, který se dostává ke konečnému spotřebiteli je vždy směsí koňaků většinou různého stáří a často i různého původu. Destilací eau-de-vie se zabývají:
Bouillers de cru - smí destilovat pouze vlastní víno, případně vstoupit s destilátem na trhu (nakupují velké společnosti)
Bouillers de profession - smí destilovat víno vlastní i jiných pěstitelů, navíc mohou nakupovat od nich eau-de vie, či mladé koňaky a nechat je zrát ve svých prostorách.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one