Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Dekorace nápojů

Krusta
Není jen ozdobná, ale i snadná: okraj sklenice potřeme kouskem citronu nebo přímo citrónovou štávou a potom s pootočením ponoříme do cukru. Pokud dáte potom sklenici na chvíli do ledničky, bude krusta trvanlivější.
 
Místo citrónové šťávy je možné použít jinou ovocnou šťávu i sirup. Pokud se k obsahu longdrinku hodí červená krusta, použijeme grenadinu. Okraj sklenice můžeme ponořit i do strouhaných lískových oříšků nebo mandlí.
 
Jinou zajímavou variantou je kokosová krusta: okraj navlhčíme kokosovým sirupem a ponoříme do strouhaného kokosu.
 
Nápoj s kávou a čokoládou můžeme ozdobit krustou z hnědého přírodního cukru nebo také mletou kávou či strouhanou čokoládou. Dětem se líbí krusta z barevných cukrových perliček.
 
Slaná krusta
Pro pikantní nápoje je stejně snadná jako krusta cukrová. Okraj sklenice navlhčíme citrónovou šťávou a ponoříme do normální kuchyňské soli nebo soli celerové.
 
Citrusové plody
Patří k nejoblíbenějším ozdobám koktejlů a longdrinků. K tomuto účelu používáme citrony, pomeranče, grepy a limety (západoindický, velmi aromatický druh citronů se zelenou kůrou zvaný limon), které nebyly chemicky ošetřeny. Vždy je důkladně omyjeme tekoucí vodou, vydrhneme kartáčkem a nakonec osušíme.
 
Dekorativní citrusová spirála vznikne, když ostrým nožíkem rovnoměrně seřezáváme tenkou vrstvu kůry (bez bílé spodní vrstvy) kolem dokola. Velmi tenké proužky kůry se dají i ozdobně zauzlovat.
 
Dokonce i dílky citrusu, které vkládáme do nápoje nebo zavěsíme na okraj sklenice můžeme jednoduše ozdobit: dřív než plod nakrájíme plátky, vykrojíme do kůry nožem na loupání úzké proužky.
 
Velice dekorativní jsou rovněž spirálky z citrusových plátků napíchnuté na špejli (špíz), které můžeme kombinovat s koktejlovými třešněmi.
 
Tropické ovoce
Jako hvězdicová karambola, kumkvát (minipomeranč, který se jí i s kůrou), mochyně (physalis) stejně jako papája, ananas, kiwi, meloun a banán jsou pastvou pro oči - ať už na špízu nebo zavěšené na okraj sklenice. Nesmíme zapomenout ani na iči (litchi chinennisis), které pochází z Číny.
 
Ozdobit můžeme také domácími plody jako jsou jahody, třešně, broskve, jablka a hrozny. Oloupané banány a jablka musíme ihned pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
 
Je důležité, aby všechny plody byly čerstvé, zralé a bezvadné. U cukrových melounů můžeme udělat test zralosti, protože barva slupky nám o jejich zralosti neprozradí nic: palcem lehce stlačíme konec protilehlý stopce. Pokud povolí, je melou zralý.
 
Zralé ananasy poznáme podle intenzivní vůně okolo nasazení stopky. Listy ananasu jsou ostatně také zajímavou ozdobou.
 
Ananas se nemá používat společně s mléčnými výrobky. Vzniká nahořklá příchuť.
 
Malé špízy přímo ve sklenici nebo položené na její okraj nabízejí množství variací: kostky nebo kuličky melounu, třešně a jahody, plátky pomerančů nebo citrónů s třešněmi, třešně s kousky ananasu, plátky grepu, banánu a limetek, plátky ananasu , kiwi a papáje nebo plátky karamboly, třešně, kousky broskve a plátky kiwi.
 
Ozdobné jsou i špízy z jednoho druhu ovoce jako třeba zelené a červené kuličky vína, plátky banánu, třešně nebo kuličky z melounu. Pokud nemáte ozdobná napichovátka, vystačíte si s párátky.
 
Meduňka
Nápoji propůjčí čerstvé aroma nejen opticky. Pokud nemáte zahrádku nebo balkon můžete si meduňku vypěstovat v květináči na okením parapetu. Koupíte-li meduňku ve svazečku, ponořte stonky ihned do vody. Meduňka se také hodí z zamrazení: omýt, osušit a v mrazícím sáčku vložit do mrazničky.
 
Máta
Je kvůli své intenzivní vůni také oblíbená, je i velmi dekorativní. I mátu je snadné vypěstovat na zahrádce, na balkoně a s trochou štěstí také na okenním parapetu. Její vůně je nejsilnější krátce před květem - v červenci nebo srpnu.
 
Kostky ledu
Mohou být veselou barevnou dekorací. Smícháme šťávu nebo sirup s jemně perlivou vodou nebo minerálkou a zamrazíme. Do tvořítek na led můžeme vložit kousky ovoce (ve tvaru srdíček, hvězd apod.), aby kostky ledu nebyly jednotvárné. Krátce před použitím je na chvíli podržíte pod tekoucí vodou. Můžeme také použít tvořítka nebo sáčky na ledové kuličky
 
Hosty můžeme překvapit ledovými kostkami, Fancy-ice-cubes, které připravíme z několika pěkných plodů jahod, višní, malin, rybízu, hroznů nebo kousků citrusových plodů: ovoce rozdělíme do tvořítka na led a zalijeme minerální vodou. Do kostek můžeme zamrazit také lístky meduňky, máty, ale také olivy. Zajímavé kostky jsou hotové za pár hodin.
 
Ovoce můžeme použít i bez ledového obalu. Tvořítko s ledem krátce podržíme pod tekoucí vodou, aby se roztavil led kolem ovoce. Jednotlivé kousky zmrazeného ovoce můžeme dávat jednotlivě do nápoje.
 
Fancy-ice-cubes lze vyrobit ještě barevnější a chutnější, právě pro ovocné letní nápoje: grenadinu, mařinkový nebo maracujový sirup smícháme se studeným šípkovým čajem a minerálkou a naplníme tvořítka na led různých tvarů. Přidáme višně i se stopkou, malé lístky meduňky a kousky citronu. Doplníme minerálkou.
 
Brčka
Nejrůznějších barev a tvarů mají tu přednost, že každý pozná a nesplete se svou sklenici.. Záměně můžeme zabránit také použitím fantastických míchátek a originální dekorací, kterou zavěsíme na okraj sklenice. Malí i velcí hosté budou mít z takového suvenýru, který jim připomene pěkné odpoledne nebo příjemný večer, určitě radost.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one