Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Výroba likéru

Při výrobě likéru je možné použít 4 způsobů:

 

1) macerace

- bylinky se dají na delší dobu vyluhovat do ethylalkoholu, kde se luhují asi tak 8 měsíců (může se nechat macerovat i déle) * vznikne macerát * ten se přefiltruje, osladí, obarví * a hned potom se stáčí do lahví

 

2) digerace

- stejný postup jako u macerace, ale s jedním rozdílem, že se plody digerují při teplotě 50- 60 °C

- = zahřátí směsy na 60 °C a potom necháme směs zchladnout táhnutím na 40 °C

 

3) perkolace

- je to podobný postup, jako při výrobě kávy = do filtru dáme bylinku, nebo koření a přes filtry protéká ethylalkohol (každá bylinka má svůj filtr)

- perkolací se získá méně likéru

- perkolací se vyrábí hlavně vonné likéry

 

4) destilace

- do hotového alkoholu (vodka př.) necháme vyluhovat bylinku, nebo koření, které chceme * necháme macerovat * potom macerát znovu destilujeme

- po udělání se destilát osladí a obarví a hned se stáčí do lahví

 

Likéry se kazí = když na likér svítí slunce ztrácí barvu a získává jinou chuť

 

Složení likéru = destilát + sladká složka (šťávy) + dochucení (bylinky)

 

Obsah alkoholu se pohybuje kolem 18-22 % alc, ale v barmanství je to kolem 50 % alc

 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one