Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Anatomie míchaných nápojů

Každý koktejl, má-li být hoden svého jména, se musí skládat ze dvou někdy tří základních částí. Tato anatomie se týká především krátkých nápojů, tzv. koktejlů.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Báze
První částí koktejlu je báze. Báze je základem každého koktejlu. Udává nejen základní ladění koktejlu, ale i významným způsobem koktejl odlišuje od všech ostatních koktejlů, založených na bázi jiné.
Obvykle představuje nejméně 50% skutečného obsahu nápoje. Mezi tradiční báze řádíme vodku, rum, gin, whisky, koňak, brandy. Bází však mohou být i likéry a kořeněná vína. Ve většině klasických koktejlů se uplatňuje báze pouze jedna. Existují však míchané nápoje, které jsou založeny na kombinaci dvou bází např. ginu a lehké kubánského rumu.
 
Modifikátor
Pod slovem modifikátor máme na mysli často zjemňující a aromatizující bázi. Modifikátor dodává koktejlu charakter, zahaluje bázi (více či méně základní bázi skrývá), ale nepřerazí ji úplně. Pokud chcete přidat bázi aroma je možné využít vermutů či různých aperitivních specialit. Tímto způsobem můžete přidat základní bázi na hořkosti. Dále můžete prosadit ovocnou příchuť (použitím různých ovocných džusů). Dalšími často používanými modifikátory je cukr, smetana, vejce atd. Se všemi modifikátory je třeba však pracovat opatrně. V žádném nápoji by neměly dominovat a tím pádem přerazit základní bázi. Na to si dávejte pozor.
 
Speciální ochucující, barvící prvky a činidla
Tato třetí část míchaného nápoje se uplatňuje případ o případu. (co koktejl, to jiné prvky) Pro tuto třetí část koktejlu je typické, že se dávkuje po kapkách či střicích. (na rozdíl od báze a modifikátoru, kde se množství většinou udává v centilitrech či poměrných částech k celku). Do této skupiny patří i jedlé ozdobné dekorace. Tyto dekorace slouží často jako doplněk k nápoji, jak jsem již zmiňovala, některé koktejly jsou pastvou i pro oči. V tomto případě, se předpokládá, že host dekoraci na začátku nebo v průběhu pití zkonzumuje. Často také tyto ozdobné dekorace slouží k vytvoření chuťového kontrastu či k dochucení nápoje podle hostovy chutě.
 
Hierarchie těchto jednotlivých prvků není pro anatomii míchaného nápoje provždy daná a neměnná. V některých recepturách se můžete setkat například s tím, že červený vermut se objeví v pozici báze, jinde zase v roli modifikátoru. Ve skupině long drinků se možné také vypozorovat zcela odlišné kvantitativní poměry, s oblibou vyjadřované v anglickém jazyce:
a strong, two sweet, three sour, four weak - nebo-li 1 díl alkoholický silné báze, dva díly sladkého modifikátoru, 3 díly kyselého modifikátoru a 4 díly zpravidla nealkoholického nápoje, který má za účel nápoj prodloužit. O speciálních a barvících činidlech se zde nezmiňuji, ale je samozřejmé, že se používají.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one