Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Příprava přímo v servírovací sklence

Tento postup je nazýván "stright way".
Takto (nápoj se připravuje ve sklence, ve které se též podává) se připravují drinky, které mají v receptuře uvedeny dobře pojitelné přísady. Nejčastěji to bývají sklenky typu tumbler(obsah do 30 cl), old fashioned (u nás známá jako whiskovka) a flétna na šumivé víno. Méně častěji pak šampaňská miska.
· Vyberte si nápoj.
· Připravte sklenku, ve které budete nápoj nejen servírovat,ale v tomto případě také i připravovat.
· Sklenku si nejprve opět předchladíme. Předchlazení můžete provést dvěma způsoby:
- sklenici postavte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou
- ochlaďte ji kostkami ledu
· Připravte si všechny suroviny uvedené v receptuře.
· Je-li v receptuře uvedena, připravte si ozdobnou dekoraci.
· Jestliže jste sklenici předchlazovali prvním způsobem, tedy sklenice byla postavena do mrazáku do té doby, než se potáhla tenkou ledovou vrstvou, tak nyní do ni vložte několik kostek ledu. V případě, že jste sklenku předchlazovali kostkami ledu, je nyní nutné pomocí straineru (barového sítka) slít přebytečnou vodu z tajícího ledu.
· Teď již můžete odměřit suroviny a nadávkovat je do sklenky.
· Pomocí barové lžičky drink opatrně promíchejte.
· Pokud je v receptuře uvedena dekorace, tak nyní drink ozdobte vhodnou dekorací a servírujte.
 
Tumbler
Je využíván pro přípravu dlouhých nápojů (long drinks). V tomto případě je postup velmi jednoduchý. Do sklenky nejprve vložte několik kostek ledu. Odměřte lihoviny uvedené v receptuře. Po té pro "prodloužení nápoje" přidejte podle receptury nealkoholický nápoj. V závěru vložte mezi stěnu sklenky a led např. plátek citronu a vhodné míchátko.
Někdy povaha nápoje vyžaduje trochu jiný postup. V tumbleru je nejprve potřeba promíchat všechny ingredience, které se obtížněji spojují (v tomto případě by led při míchání překážel). Po té přidejte led, znovu promíchejte a doplňte dalšími složkami. Tímto způsobem připravujeme "collinsy".
 
Old fashíoned
S touto sklenkou pracujte obdobně jako s tumblerem. Pokud jsou v receptuře snadno mísitelné ingredience, tak nejprve do sklenky vložte několik kostek ledu. Nadávkujte odměřené suroviny podle receptury. Barovou lžící promíchejte. Po té do sklenky vložte či zavěste ozdobnou dekoraci a podávejte.
V jiném případě je postup opět trochu odlišný. Nejdříve do malého množství cukrového sirupu vymačkejte např. lístky máty peprné. Pak přidejte část lihovin a pomocí barové lžíce promíchejte. Nyní vložte několik kostek ledu, barovou lžící opět promíchejte a přidejte ostatní ingredience podle receptury.
Pokud se lihovina s ledem podává ve se sklence old fashioned, tak zásadně nejprve vložte led, pak teprve nadávkujte odměřenou lihovinu. Lihovinu se snažte nalévat na kostky ledu, tím napomáháte prochlazení.
 
Flétna na šumivé víno
Používejte pouze velmi dostatečně vychlazené sklenky - nejméně pět stupňů celsia. Víno má nízké procento objemu alkoholu a ředění vodou z tajícího ledu nesnáší. Ledu se v tomto případě vyhýbejte také z jiného důvodu. Kostky ledu by jste asi těžko vpravily do tohoto typu sklenky.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one