Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Příprava v míchací sklenici

Míchací sklenice je mírně kónická nádoba o obsahu kolem 50 cl. Většinou má silnejší stěny a odolné dno. Tato sklenice se používá k přípravě nápojů z ingrediencí, které se bez obtíží spojují. Nápoj je tak připravován v míchací sklenici a nešejkruje se. Její údržba je jednoduchá, stačí ji po použití umýt vlažnou vodou a vyleštit do sucha. Na co si dát pozor ! Ihned po nalití nápoje je potřeba z míchací sklenice odstranit použitý led. Vyhnete se tak situaci, kdy sklenici s ledem vystavíme kontaktu s teplou vodou. V připadě, že tak neučiníte, často sklenice vlivem pnutí praskne.
· Vyberte si nápoj, který chcete připravit.
Připravte si sklenku a předchlaďte si ji jedním z uvedených způsobů:
   - sklenici postavte do mrazáku, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou
   - sklenici ochlaďte kostkami ledu.
· Do míchací sklenice vložte led.
Nezapomeňte na higyenickou zásadu, že led nabíráme lopatkou.
Sklenice společně s míchací sklenicí se vám již předchlazuje, takže nyní se dostáváte k další fázi postupu.
· Připravte si ozdobnou dekoraci (je-li v receptuře uvedena).
· Nyní je potřeba jak z míchací sklenice, tak ze sklenky slít přes strainer (barové sítko) přebytečnou vodu z tajícího ledu (ze sklenice pouze v tom případě, že jste ji předchlazovali kostkami ledu).
· Podle receptury nadávkujte do míchací sklenice všechny suroviny.
· Uchopte pevně levou rukou míchací sklenici co nejblíže u horního okraje, skloňte míchací sklenici vůči pracovní desce barového pultu asi na 75 stupňů a nechte ji opřenou. Do pravé ruky nyní uchopte barovou lžíci (ta slouží k promíchávání nápojů v míchací sklenici. Pro barovou lžičku je typické dlouhé, po celé délce lžičky nebo její větší částí spirálově zakroucené držátko zakončené na jedné straně charakteristickým mačkátkem a na druhé straně samotnou lžičkou, která s držákem svírá tupý úhel asi 150 stupňů) tak, že mačkátko volně leží v jamce mezi kloubem palce a ukazovákem, přičemž držátko probíhá mezi druhým a třetím článkem prostředníku a prsteníku, které jsou stejně jako ostatní prsty mírně nataženy. Lžíci vsuňte do míchací sklenice tak, že se její bříško posunuje rovnoběžně se stěnou sklenice. V této fázi přidejte vertikální pohyb ruky. Díky úhlu bříška lžičky se lžička začně otáčet. V okamžiku kdy ruka klesá se bude zasunovat podél stěny a v případě kdy se ruka zvědá svírá lžíce vůči dnu sklenice jistý úhel, díky kterému bude lžička při pohybu vzhůru efektivně míchat nápoj. Zjednodušeně řečeno: vše promíchejte barovou lžící zespodu směrem nahoru. Lžíci nesmíte křečovitě svírat, jinak ji budete bránit pohybu.
· Po důkladném promíchání proceďte nápoj pomocí straineru (barového sítka) do předem vychlazené sklenky.
· Nápoj ozdobte připravenou dekorací a podávejte.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one