Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Příprava v šejkru

Šejkr používáme k přípravě nápojů, které jsou těžko mísitelné (obsahují cukr, vejce, mléko, smetanu a ovocné šťávy).
Nikdy však šejkr nepoužívejte pokud jsou ingrediencemi sodovka a minerální vody obohacené kysličníkem uhličitým.
Existuje několik typů šejkrů. Práce s těmito šejkry je dosti odlišná.
 
Pracujeme s třídílným šejkrem
Třídílný šejkr se skládá z těla, hlavy a zátky. Tento druh šejkru je nejvíce oblíben u žen a u starší generace. Práce s tímto typem šejkru je podstatně jednodušší. Nejčastěji bývá kovový, ale lze jej poříditi z části skleněný a části umělohmotný. V poslední době lze v obchodní síti koupit i pouze umělohmotný.
· Nejprve si podle výše uvedených bodů základního postupu vyberte nápoj, který chcete připravit.
· Připravte si sklenku a předchlaďte si jedním z uvedených způsobů.
· Šejkr naplňte podle potřeby ledem. Nezapomeňte na higyenickou zásadu, že led nabíráme lopatkou.
· Sklenice společně se šejkrem se nyní předchlazuje, takže nyní se můžete připravit ozdobnou dekoraci.
· Ze šejkru a ze sklenice je nyní potřeba slít přes strainer (barové sítko) přebytečnou vodu z tajícího ledu (ze sklenice pouze v tom případě, že jste ji předchlazovali kostkami ledu).
· Připravte si podle receptury všechny potřebné ingredience.
· Nyní je nadávkujte do šejkru a samotné šejkrování může začít.
Šejkr uzavřete tak, že hlavu nasadíte na tělo šejkru v jednom bodu a postupně jej přiklápíte, aby vzduch z těla šejkru odcházel mezerou až do poslední chvíle, a nevytvářel se tak vzduchový polštář, který by části tlačil od sebe. Nyní šejkr uchopte do levé ruky. Dlaň je natažena podél těla a ruka drží jeho dno posledními články ukazováku, prostředníku a prsteníku, palcem přidržujte ze strany hlavu šejkru. Palec pravé ruky přidržuje zátku a ostatní prsty jsou nataženy podél šejkru. Dlaně se šejkru dotýkají jen konečky prstů. Šejkr zvedněte přibližně do úrovně ramene, posuneňte ho k němu tak, aby osa šejkru byla mimoběžná s osou těla (pokud je tomu naopak a šejkr držíte přímo před tělěm, zpravidla třesete více sami sebou než šejkrem). Předloktí jsou přibližně v jedné přímce, dlaně svírají s předloktím úhel stejný, jako když někoho úpěnlivě o něco prosíte rukama. Protřepávání vychází výhradně ze zápěstí, tělo se téměř nepohybuje. Šejkr směřuje střídavě dnem a hlavou šikmo k zemi. Současně posloucháme jeho zvuk. Jakmile led přestane charakteristicky chrastit, je nápoj s největší pravděpodobností hotov. Typickou chybou u začátečníků je relativně krátké třepání bez dostatečné energie. Šejkrování musí být slyšet, nápoj musí být matný a dostatenčně prochlazený. Délka třepání se řídí množstvím připravovaných porcí, které najednou připravujete, hustotou ingrediencí, ale i snahou nezředit příliš ty nápoje, které obsahují vejce či smetanu.
· Jakmile je nápoj hotov, sejměte levou rukou zátku a současně ji otočte tak, aby zbytek nápoje nevytékal na pracovní desku. Levou rukou přidržte sklenku a nápoj z šejkru nalijte do předem vychlazené sklenky (u těchto druhů šejkrů je strainer - barové sítko již jeho součástí).Opakované protřesání šejkru v dojemné snaze, aby každá kapka vytekla do hostovy sklenky, není správné. Často právě ty poslední kapky představují už jen vodu) z tajícího ledu a výsledek znehodnocují.
· Nápoj doplňte ozdobnou dekorací (pokud je v receptuře uvedena) a můžete servírovat.
· Na závěr šejkr omyjte, vysušte a neuzavřený odložte. Tímto je připraven pro další použití.
 
Pracujeme s dvoudílným šejkrem
Rozdíl mezi dvoudílným a třídílým šejkrem není jen v počtu jejich součástí. Hlavní rozdíl je v straineru (barovém sítku). Dvoudílný šejkr strainer nemá. V třídílném šejkru je strainer (barové sítko) již jeho součástí.
· Vyberte nápoj, který chcete připravit.
· Připravte si sklenku a předchlaďte si jedním z uvedených způsobů.
· Šejkr naplňte ledem. Nezapomeňte na higyenickou zásadu, že led nabíráme lopatkou.
· Sklenice společně se šejkrem se nyní předchlazuje, takže nyní se můžete připravit ozdobnou dekoraci.
· Ze šejkru a ze sklenice je nyní potřeba slít přes strainer (barové sítko) přebytečnou vodu z tajícího ledu
(ze sklenice pouze v tom případě, že jste ji předchlazovali kostkami ledu).
· Připravte si podle receptury všechny potřebné ingredience, odměřte si je a nadávkujte je do šejkru.
· Důkladně protřepejte a nápoj pomocí barového sítka přelijte do předem vychlazené sklenky.
· Pokud to vyžaduje receptura, tak nápoj ozdobte předem připravenou dekorací a servírujte.
 
Pracujeme s Bostonem
Tento druh šejkru je dvoudílný. Skladá se z kovové a skleněné části. Výhodou tohoto šejkru je relativně dlouhá dráha ledu, snadná udržba a jeho objem, který dovoluje připravit naráz i více porcí nápoje. Je nevýhodou je však vyšší cena a nutná opatrnost při zacházení se skleněnou částí šejkru.
· Nejprve si podle výše uvedených bodů základního postupu vyberte nápoj, který chcete připravit.
· Připravte si sklenku a předchlaďte si jedním z uvedených způsobů.
· Do skleněné části šejkru vložte led a to raději ve větším než menším množství.
Nezapomeňte opět na higyenickou zásadu, že led nabíráme lopatkou.
· Sklenice společně se šejkrem se předchlazuje, takže nyní se můžete připravit ozdobnou dekoraci.
· Po té je potřeba ze skleněné části šejkru a ze sklenice slít přes strainer přebytečnou vodu z tajícího ledu (ze sklenice pouze v tom případě, že jste ji předchlazovali kostkami ledu).
· Nyní nadávkujte ingredience uvedené v receptuře a nasaďte kovový kónus. Energicky, ale s citem do něj shora uhoďte. Byl-li šejkr před zahájením práce suchý, bude nyní sestava dokonale těsnit a držet pohromadě.
· Šejkr uchopte do dlaní v místě spojení obou částí tak, že současně zajišťujete jeho pevnost. Ve vzduchu ho přehmatem otočte tak, že skleněná část směřuje k našemu tělu. Současně oběma palci a zbytkem prstů obou rukou mírně tlačte obě části k sobě. Kýváním, které vychází výhradně ze zápěstí nápoj protřepávejte.Protřepávání provádějte tak, že střídavě jeden i druhý konec šejkru směřuje šikmo k zemi (s výhodou tak využíváme váhy ledu).
· Po protřepání postavte šejkr kovovou částí na pracovní desku. Levou rukou ho uchopte a pravou rukou do šejkru ze strany hřbetem dlaně pružně uhoďte. Části šejkru se po tomto úderu uvolní.
· Nápoj můžete do sklenice nalít dvěma způsoby:
Pro začátečníky doporučuji nápoj nalít tak, že do kovového kónusu nasadíte strainer a nápoje přes něj procedíte do předem vychlazené sklenky.
Další způsob pro nalévání nápoje do sklenky je o něco obtížnější. Kovový kónus uchopte pevně mezi prsteník, malík a bříško kloubu palce. Skleněnou část šejkru držte prostředníkem, ukazovákem a palcem tak, že částečně zapadá do kovové části a zároveň je vychýlen. Mezi oběma polovinami tak vznikne půlkruhový otvor, který můžete zvětšovat nebo změnšovat odkláněním nebo přiládáním skleněné části. Tento otvor pak působí jako sítko kudy nápoj vytéká aniž by led ze šejkru vypadnul.
· Nápoj dozdobíte a můžete servírovat.
· Na závěr šejkr omyjte, vysušte a neuzavřený odložte.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one