Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Výčepní systém na pivo

Původně se pivo čepovalo v podstatě samovolným vytékáním ze sudu přes výčepní kohout. Ten se narážel do narážecího otvoru, který byl zevnitř uzavřen korkovou zátkou. Aby se kohout dobře narazil a kvalitně držel, byl konický. Takovýto způsob narážení je dnes ještě možné vidět při různých slavnostech nebo oslavách piva.
 
Modernější způsob čepování piva z dřevěných, ale i hliníkových sudů využíval tlak vzduchu, který se přes tzv. günter vehnal do sudu. Přes narážecí jehlu se pivo vytlačovalo až na čep, kde se potom čepovalo. Výhodou bylo uložení sudů v chladných sklepích a posléze vedení pivních trubek chladícím mediem, které pivo dochlazovalo na optimální teplotu.
 
Nejmodernější čepovací agregáty využívají ke stlačení piva plynů, ať už oxidu uhličitého nebo nověji Diogenu. Pivo se v dnešní době distribuuje v nerezových tlakových nádobách tzv. KEG sudech, opatřené kuličkovými zámky. Zvýšila se tak kvalita stáčení piva a také se prodloužila záruční doba u sudového piva. Také chladící zařízení jsou již tak kvalitní, že je možné sudy skladovat například pod barem nebo točit pivo ze sudu přímo venku.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one