Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Čaj

Společně s kávou je čaj nejpoužívanějším horkým nápojem na celém světě. Čajový keř se kultivoval v Číně již ve 4. století jako léčivo. Dynastie Han definovala „Tee" jako pří-jemně chutnající nápoj s léčivými účinky. Již v 6. století se na čínském dvoře pořádaly soutěže, kde se prezentovaly druhy nově vypěstovaných čajů. Z Číny se čaj dostal do Japonska, kde se v 15. století vytvořila vrcholná kultura pití čaje. V 17. století se díky holandským mořeplavcům dostal čaj až do Evropy, kde byl až do 19. století celkem luxusním zbožím.
 
Takový „five o'clock tea time" se stal pojmem v lepších společnostech, a to nejen v Anglii. Čaj obsahuje éterické oleje, díky nimž má tak nádherné aroma. Obsahem tříslovin má kořeněnou příchuť a známý je také obsahem theinu, jenž má podobné vlastnosti jako kofein. Nejlepší pěstitelské oblasti pro čaj leží mezi 45 stupněm severní a 30 stupněm jižní šířky. Ideální je oblast, kde svítí slunce asi tak 5 hodin denně a kde spadne 200 mm srážek měsíčně. Velké horko je pro čaj škodlivé a proto většina čajových plantáží je ve větších výškách.
K výrobě čaje se dnes nejvíce používají listy rostlin Camellia Thea sinensis a Camellia Thea Assamica. Nejkvalitnější lístky pro sběr čaje jsou ty úplně nahoře a postupně dolů kvalita čajových listů klesá.
Sklizené (otrhané) lístky čaje se nechají vadnout ve velkých otevřených halách s dostatkem vzduchu, avšak bez přímého slunečního světla. Tady ztratí asi 30 procent vlhkosti. Pak se lístky válcují, přičemž se vylučují z čaje třísloviny a silice. V této fázi již začíná fermentace. Fermentace je kvasný biologický rozklad enzymů (fermentů).
Čaj se pak třídí a fermentuje. Na kvalitní fermentaci záleží budoucí výsledek. Pak se čaj suší při teplotě kolem 85 stupňů asi 20 minut. Tím se čaj zbavuje zbytků vody a získává tmavou barvu.
Nejznámější jsou černé čaje, to znamená fermentované. Zelené čaje fermentované nejsou a tzv. Oolong-čaje procházejí fermentací jen částečně. Velice oblíbené jsou v dnešní době čaje ovocné a to jak ochucené černé čaje tak čaje s příměsí ovoce.
Čaj se dnes pěstuje nejvíce v Peru, Argentině, Kamerunu, Ugandě, Keni, Japonsku, Indii, Číně, Turecku, na ostrově Jáva a na Sumatře.
 
Postup při zpracování čajových listů: vadnutí, svinování, fermentace, sušení, třídění
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one