Mé jméno je Stanislav Šefčík. Je mi 19 let. A mezi mé zájmy patří FLAIR, motorsport, hudba a dobré pití. Narodil jsem se v Plané, poblíž Mariánských Lázní, kde jsem navštěvoval i základní školu. A jak už to tak chodí, v deváté třídě jsem se musel rozhodnout jakou střední školu budu studovat v dalších 4 letech. Celá moje rodina jsou technici a dominuje zde motorsport, zejména rallyecross, kterému se věnuje můj bratr. V průběhu zakladní školy jsem zjistil, že mě spálené gumy a benzín neláká, ale našel jsem si svou ''modlu'' a to flair a barmanství jako takové. Více jsem se o něj začal zajímat, když jsem navštívil první soutěž, sice jako divák, ale byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. V tu chvíli jsem se rozhodl jít si za svým cílem a proto jsem si vybral střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Hned ve druhém ročníku jsem absolvoval barmanský kurz pod hlavičkou ČBA a chvíli byl i členem Junior Shaker klubu. Během 4-letého studia jsem navštívil i několik soutěží (Finlandia junior cup), kde jsem se sice neumístil nijak dobře, ale získal dost zkušeností. Během posledního roku studia jsem založil tyto stránky, abych se podělil o vědomosti i s jinými barmany i nebarmany. Po Hotelové škole jsem se rozhodl i nadále studovat a nyní se nacházím na ZČU v Plzni, fakulta ekonomická.

Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Život je pouze o volbě, zvol si správně...

 

Káva

Kávový strom (keř) rodu Rubiace je znám již odpradávna. Za jeho domovinu je považován kraj Kaffa v Etiopii, ale roste také v Jemenu, Písemné záznamy jsou velice sporadické a jde spíše o zmínky.
Do Evropy se káva dostala až kolem roku 1300 a to s vojskem sultána Osmana I. Turci se přeměnili arabské slovo „qawah" na „kahweh" a z toho vzniklo nám známé „coffee, café"
V 15. století se káva běžně připravovala v biblickém městě Mekka. První kavárnu na evropském území otevřel v roce 1554 sultán Suleiman II. v Konstantinopolu. V roce 1595 lze kávu již pít také v Holandsku a v 17. století se již rozšířila do celé Evropy.
S rozvojem osmanské říše se dostala káva do Indie na asijský poloostrov a posléze díky zámořským objevitelům také do ostatního světa.
 
Káva měla od počátku medicínské účinky hlavně díky obsahu aromatických látek, organických kyselin a kofeinu. Kofein je vysoce povzbuzující látka, stejně jako Thein u čaje, která ovlivňuje centrální nervový systém a srdeční a krevní oběh.
Kávové plody rostou na kávových keřích a k výrobě kávy se používají jejich semena (na keři červená a pražením ztmavnou) Druhů kávových keřů je veliké množství, avšak používají se v zásadě dva typy - Caffea arabica a Caffea robusta. Nejkvalitnější je Caffea Arabica a poměr těchto dvou druhů kávy v používané směsi je jedním z měřítek kvality výsledného produktu.
Kávový plod vypadá přibližně jako třešeň barvy žlutozelené až po načervenalou a tmavě červenou. Po sběru kávových plodů je nutno semena (kávové boby) oddělit a to buď suchou nebo mokrou metodou. Při obou metodách je káva fermentována a sušena. Poté je transportována ve vzdušných vacích do pražíren.
Pražení kávy je velice náročný proces, na kterém závisí kvalita výsledné chuti a aroma. Proces pražení si každý výrobce velice střeží, často si jej nechává patentovat ke své obchodní značce.
Káva se dnes pěstuje hlavně v oblastech - Jižní a střední Ameriky (Mexiko, Kuba, Haiti, Portoriko, Trinidad, Venezuela, Brazílie, Bolivie, Kolumbie, Peru, Nikaragua,…….…) Afrika (Guinea, Kongo, Angola, Kamerun, Keňa, Etiopie, Madagaskar, Jemen,……..….) Asie (Indie, Vietnam, Srí Lanka, Indonésie,……)

Druhy kávy

- Espreso - 7g kávy se dá do stroje * praženou kávou proteče voda
                 - Espreso by mělo natékat 20-21 sekund
                 - množství je 6 cl
- Listreto - poloviční Espreso
- Vídeňská - káva se šlehačkou
- Alžírská - káva s vaječným likérem
- Turecká - 2x převařená káva
- Ruská - káva s vodkou
- Holandská - káva s ginem
- Irská - hnědý cukr + 2cl irské whisky + silné Espreso + smetana
- Cappucino - káva s mléčnou pěnou
- Latté - káva s teplým mlékem
- Frappé - ledová káva se zmrzlinou a ledem
 
- šálky se předehřívají v reshau /rešó/ - a dávají se dnem na teplou desku
- teplota kávy při vytékání z mašiny - 85°C
- teplota kávy při servisu - 65°C
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one